MISTROVSKÝ BRONZ Z OSTRAVY PRO LUCII ZÁRYBNICKOU!!!

02.12.2015 10:43

Vrchol domácí sezony, tedy Mistrovství České republiky, nastal pro naše judisty kategorie mladšího žactva v sobotu 21.11.2015 v Ostravě. Ke startu na této soutěži bylo potřeba posbírat v průběhu roku na pěti závodech Českého Poháru dostatečný počet bodů do žebříčku (rankingu), jehož konečné pořadí pak přiřklo možnost zúčastnit se, hned čtyřem turnovským závodníkům.

Postavení našich judistů a judistek v konečném českém žebříčku vzbuzovalo před soutěží medailová očekávání:  Julie Zárybnická – 1 místo (-48kg), Lucie Zárybnická – 1. místo (-44kg), David Cerman – 2. Místo (-34kg). Naplnit je, však není vždy jednoduché, i když konkurence je vlastně stejná jako v závodech Českého poháru. Jde o jediný turnaj, jediný den, momentální rozpoložení, štěstí, atd.

LUCIE ZÁRYBNICKÁ letos vítězka Českého Poháru v Jablonci nad Nisou, bronzová na Českých Pohárech v Ostravě, Chomutově a Brně, pátá na Českém Poháru v Teplicích a třetí na mezinárodním turnaji v Budapešti (zde dokonce ve starších žákyních), odjížděla na turnaj po prodělané viroze a s doznívajícími zažívacími potížemi. Její výkon však byl paradoxně snad nejlepší z celé sezony. Snadno prošla do semifinále a ani tady se se svoji soupeřkou příliš nepárala. Vedla na juko, pak přidala i wazari, měla jasnou převahu a pomalu otevírala brány finále. Pak ale přišla noční můra každého judisty a Lucie společně se závěrečným gongem, v poslední vteřině!!!, neuhlídala zoufalý kontr soupeřky a finále zmizelo. Na souboj o třetí místo ale dokázala zmobilizovat poslední zbytky sil a vyhrála jasně na ippon před časovým limitem. Pro náš oddíl tak přivezla, letos již třetí, BRONZ z vrcholné judistické soutěže.

JULIE ZÁRYBNICKÁ letos vítězka Českého Poháru v Chomutově, finalistka Českých Pohárů v Jablonci nad Nisou a Teplicích, třetí z Českého Poháru v Brně a čtvrtá v Ostravě měla asi nejvyšší ambice a leckdo by si na její medailový zisk vsadil. Své váze po celý rok dominovala a do soutěže vstoupila svým typickým způsobem. Agresivním stylem se probojovala do semifinále, kde potkala stejnou soupeřku, kterou před měsícem v Teplicích porazila za 8 vteřin na ippon. Semifinále se vyvíjelo slibně, Julie měla převahu a kráčela si pro další vítězství. Soupeřka jen bránila a byla i trestána shido za pasivitu. Pak ale přišel nešťastný okamžik, chvilková ztráta koncentrace, kdy se dostala do držení a zápas byl ztracen. Bohužel tento okamžik ji natolik „rozhodil“, že do souboje o bronz nastoupila jen jako stín toho, co jsme u ní zvyklí vídat, nedokázala se soustředit a skončila bez medaile na i tak výborném 5. místě.

DAVID CERMAN letos finalista Českého Poháru v Chomutově a Teplicích a třetí na Českém Poháru v Jablonci nad Nisou zvládl během podzimu přechod do vyšší váhové kategorie a jeho forma šla nahoru. Po dvou vítězstvích narazil ve čtvrtfinále na pozdějšího vítěze, ale po pěkném výkonu musel bohužel do opravek. Tam narazil na konečného bronzového medailistu a jeho cesta pavoukem po statečném výkonu skončila. Celkově tak obsadil velmi pěkné 9. místo.

 

PETR REINIŠ je v této kategorii prvním rokem a je tak velký úspěch, že se dokázal na turnaj kvalifikovat. Petr se pral velmi pěkně a podal rvavý a nadějný výkon. V prvním zápase však na svého soupeře nestačil a čekal, jestli se jeho soupeř probojuje do semifinále a vytáhne ho tak do opravek. To se bohužel nestalo a pro Petra tak turnaj skončil. Jeho výkony jsou ale velkou nadějí pro příští rok.  

 

„Celkově bych rád pochválil všechny závodníky za jejich snažení a reprezentaci oddílu v průběhu celého roku. To, že jeden turnaj výsledkově neodpovídá průběhu celé sezony, je v této věkové kategorii nepodstatné. I tak máme senzační bronz, páté a deváté místo a to bychom možná před sezonou brali všemi deseti. Důležité jsou nové zkušenosti a zejména přístup našich svěřenců k přípravě. Ten když vydrží, bude na čem stavět.“  - zhodnotil trenér Jakub Mareš

Na turnaji se projevilo hned několik faktorů. Jednak dlouhá sezona, kdy nejmladší kategorie má svůj vrchol nelogicky až jako poslední ze všech věkových kategorií a sezona je tak pro ně neúměrně dlouhá. Jednak psychická nevyzrálost, která k tomuto věku přirozeně patří, a která se projevuje zejména při dodržování resp. nedodržování nastavené taktiky a strategie. A pak také nesmyslné taktizování některých oddílů, kdy na poslední chvíli převažují své závodníky do jiné váhy, takže se pak ti nejlepší potkají ve vyřazovacích bojích zbytečně brzy. Na to letos doplatili hlavně David Cerman a Julie Zárybnická.

Turnovské judo má, oproti jediné z roku 2014, letos hned tři bronzové medaile z Mistrovství Republiky a řadu úspěchů v závodech Českého Poháru i v mezinárodních závodech. Sezona 2015 je tak jednou z nejúspěšnějších v nedávné historii našeho oddílu.